Млинці на молоці
НазадОпис страви
Кожен народ має свої багаті, взяті ще з сивої давнини традиції. Вони присутні всюди: в одязі, побуті, мові, піснях, їжі тощо. Особливо цікавими є українські традиції в приготуванні різноманітних національних страв. Так, до кожного великого свята українці мають перелік обов'язкових страв. Хіба ж можна уявити Різдво без куті, а Великдень без паски?
Такою ж традиційною українською стравою вважаються млинці. Немає багато рецептів приготування млинців, незмінними інгредієнтами залишаються молоко, цукор, сіль, яйця, олія. Борошно для їх приготування може бути використане різне. Такою ж різноманітною може бути начинка. Тут вже все залежить від вигадливості господині. Мабуть, ніхто б не відмовився поласувати млинцями з медом, яблуками, м'яким сиром, згущеним молоком, грибами, м'ясом тощо.
При готуванні млинців господині нерідко стикаються з проблемами: як спекти тонкі та щільні млинчики, або ж, навпаки, пишні і пухкі. Розкриємо вам декілька секретів.
- Для приготування млинців найкраще підходить пшеничне борошно. Але якщо ви віддаєте перевагу пухким млинцям, тоді борошно можна використовувати вівсяне або гречане.
- Щоб уникнути появи грудочок, борошно додавайте невеликими порціями, постійно помішуючи.
- Для того, щоб млинці вийшли дуже ніжними, борошно слід просіяти 2–3 рази.
- Вода — основа для тонких і міцних млинців, але млинці, приготовані на молоці, значно смачніші. Змішайте молоко і воду — вийдуть щільні і смачні.
- Якщо спекти млинці на кефірі, то вони вийдуть пишні. Той же ефект ви отримаєте, якщо зробите млинчики з дріжджового тіста.
- Бажано мати окрему сковорідку для випічки млинців.
Ось кілька рецептів приготування млинців на молоці. Вони неодмінно стануть вам в нагоді, адже ці рецепти млинців перевірені вже не однією господинею, а інгредієнти вказані в точних пропорціях, що гарантує чудовий, ніжний смак.
Простий рецепт млинців на молоці
Традиційною українською стравою вважаються млинці. Ось кілька рецептів приготування млинців на молоці.
Інгредієнти
Молоко 2,6% ТМ «Рудь» | 1 л |
Яйця | 4 шт. |
Борошно | 500 г |
Олія | 2 ст. л. |
Цукор | 1,5 ст. л. |
Сіль | 0,5 ч. л. |
Процес приготування
- У великій мисці збити яйця і цукор.
- Частину молока підігріти, посолити, і ретельно перемішати зі збитими яйцями і цукром.
- В отриману суміш поступово додавати борошно, постійно перемішуючи, аби не було грудочок.
- Додати трішечки соди, сіль і олію. Перемішати.
- Додати решту молока і збити. Тісто повинно бути в міру рідким.
- Розігріти сковороду.
- Обсмажити млинець з обох боків до золотистого кольору.
Рецепт млинців на молоці
Інгредієнти
Молоко 2,5% ТМ «Рудь» | 4 склянки |
Яйця | 1 шт. |
Борошно | 600 г |
Масло «Хуторок селянський» ТМ «Рудь» | 5 ч. л. |
Цукор | 1 ст. л. |
Дріжджі | 25 г |
Сіль | 1 ч. л. |
Оливкова олія | 3 - 4 ст. л. |
Процес приготування
- Підігріти 3 стакани молока і розчинити в ньому дріжджі.
- Додати 0,5 столової ложки цукру-піску, сіль, жовтки, розтоплене масло. Перемішати.
- Додати 300 г борошна.
- Замісити тісто. Накрити його полотенцем. На 2 години поставити в тепле місце для бродіння.
- Коли тісто підійде, розвести його залишеним підігрітим молоком.
- Додати решту муки і цукру.
- Збити білок і поступово влити його в тісто.
- Знову замісити тісто і дати йому підійти.
- Розігріти сковороду. Під час випічки перемішувати тісто не можна.
- Обсмажити млинець з обох боків до золотистого кольору.
Тонкі млинці на молоці
Інгредієнти
Яйця | 2 шт. |
Цукор | 2 ст. л. |
Молоко ТМ «Рудь» | 0,7 л |
Борошно | 300 г |
Сіль | дрібка |
Олія | 50 г |
Процес приготування
- У глибокій мисці збиваємо яйця з цукром і сіллю.
- Вливаємо молоко і ще раз збиваємо до однорідної маси.
- Маленькими порціями додаємо борошно, постійно помішуючи. Потім вливаємо олію і ретельно розмішуємо.
- Печемо млинці на розігрітій сковороді 1–2 хвилини з обох сторін.
Цікаве про млинці
Найстаріший рецепт млинців на молоці датується XV століттям. Поданий він англійською мовою.
Найбільший млинець на молоці був випечений у 1994 році в місті Рочдейл. Його діаметр становив 15 метрів, а вага — 3 тонни.
Щороку жителі американського містечка Спрінгфілд, штат Массачусетс, влаштовують справжній млинцевий бенкет. Як говорить статистика, з початку святкування (а це з 1991 року) на сніданок подали більше 71 200 порцій млинців, і більше 40 000 любителів млинчиків покуштували свої улюблені страви.
В Англії теж є свої цікаві свята, головним героєм в яких виступає млинець. Візьмемо, приміром, хоча б Грішний вівторок. У цей день англійці влаштовують справжні млинцеві перегони. Головна умова — тримаючи сковороду в руках, підкидати млинці і при цьому, звичайно ж, бігти. Такі перегони проводяться з 1445 року.
Слов'янські народи здавна святкують Масляну – зимове свято з веселощами, музикою і млинцями.
Світовий рекорд по підкиданню млинців в повітря встановив Ральф Лау з міста Лейпциг. За дві хвилини він зумів підкинути млинець 416 разів. Ще один рекордсмен Майк Куцакре — пробіг марафон, постійно підкидаючи млинець, протягом 3 годин 2 хвилин і 27 секунд.
У Франції вірять, що бажання, загадане під час перевертання млинця, неодмінно здійсниться, якщо одночасно тримати в одній руці сковороду, а в іншій — монету.
Щороку жителі американського містечка Спрінгфілд, штат Массачусетс, влаштовують справжній млинцевий бенкет. Як говорить статистика, з початку святкування (а це з 1991 року) на сніданок подали більше 71 200 порцій млинців, і більше 40 000 любителів млинчиків покуштували свої улюблені страви.
В Англії теж є свої цікаві свята, головним героєм в яких виступає млинець. Візьмемо, приміром, хоча б Грішний вівторок. У цей день англійці влаштовують справжні млинцеві перегони. Головна умова — тримаючи сковороду в руках, підкидати млинці і при цьому, звичайно ж, бігти. Такі перегони проводяться з 1445 року.
Слов'янські народи здавна святкують Масляну – зимове свято з веселощами, музикою і млинцями.