Тефтелі у сметанному соусі
НазадОпис страви
Тефтелі — це невеликі кульки з м’ясного фаршу з додаванням рису, сухарів, цибулі, спецій. На відміну від звичайних котлет, тефтелі завжди тушкуються і подаються разом із томатним чи вершковим соусом. Таке поєднання робить м’ясну страву більш соковитою та ніжною.
Класичні мітболи (так ще іноді називають тефтелі) притаманні багатьом кухням світу. Шведи полюбляють кетбулари в підливці, сицилійці — смажені тефтелі з рисом, німці — клопси з каперсовим соусом. Для української кухні характерні м’ясні кульки з томатною чи сметанною підливкою. Кожна господиня може приготувати тефтелі на свій смак, додавши до фаршу телятину чи курятину, замінивши рис на сухарі, зробивши свій фірмовий соус.
Тефтелі чудово поєднуються з будь-яким гарніром: картоплею, овочами, кашами. Їх добре готувати і на обід, і на вечерю. Щоб страва вийшла більш легкою та дієтичною, «котлетки» тушкують у духовці.
Ніжні тефтелі у сметанному соусі
Тефтелі чудово поєднуються з будь-яким гарніром: картоплею, овочами, кашами. Їх добре готувати і на обід, і на вечерю.
Інгредієнти
Фарш зі свинини | 250 г |
Фарш із яловичини | 250 г |
Рис | 50 г |
Цибуля | 1 шт. |
Часник | 2 зубчики |
Яйце | 1 шт. |
Масло вершкове «Вологодське» ТМ «Рудь», 82,5 % | 50 г |
Сметана ТМ «Рудь», 21 % | 200 г |
Бульйон чи вода | 150 г |
Борошно | 2 ст. л. |
Сіль | за смаком |
Перець чорний мелений | за смаком |
ПРИГОТУВАННЯ
Етап № 1
Заздалегідь відварюємо рис.
Промиту крупу заливаємо гарячою водою у співвідношенні 1:2, додаємо трохи солі, доводимо до кипіння та проварюємо 10–15 хвилин. Рис має бути злегка твердуватим, оскільки він ще буде готуватися разом із фаршем.
Етап № 2
Висипаємо фарш у глибоку миску, додаємо яйце, подрібнену цибулю, часник, сіль та перець. Туди ж пересипаємо відварений рис. Інгредієнти гарно перемішуємо, відбиваємо фарш 3–5 хвилин до в’язкості та однорідності.
Етап № 3
Формуємо невеликі круглі тефтельки. Викладаємо їх у форму для запікання, попередньо змащену вершковим маслом. Ставимо у розігріту духовку на 15–20 хвилин.
Етап № 4
Готуємо соус. На сковорідці розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно, ретельно перемішуємо. Виливаємо бульйон чи кип’ячену воду, додаємо сметану. Прогріваємо соус, солимо та перчимо за смаком. Щойно підливка почне кипіти, знімаємо з вогню та поливаємо нею тефтельки. Запікаємо у духовці протягом 20 хвилин. Перед подачею до столу прикрашаємо котлетки петрушкою чи базиліком.