Торт «Пташине молоко»
НазадОпис страви
Ніжні коржі й повітряне суфле, вкрите глянцевою шоколадною глазур’ю, — це легендарний торт «Пташине молоко», смак якого багато з нас пам’ятають із дитинства.
Рецепт цього вишуканого десерту вигадали 1964 року в СРСР й довгий час тримали в секреті. Тож аби спробувати ексклюзивну новинку, покупцям щоразу доводилося вистоювати в черзі. Однак і зараз, коли виробництво «Пташиного молока» стало масовим, охочих поласувати такою смакотою не менше. Адже цей делікатний торт прекрасно смакує з чаєм або кавою й чудово підходить для святкового столу.
Секрет ідеального «Пташиного молока» — агар-агар. Цей рослинний загусник дарує суфле особливу пружну консистенцію, схожу на маршмелоу, й, на відміну від желатину, дає можливість тривалий час зберігати десерт без холодильника.
Готуючи суфле для торта, подбайте, щоб всі інгредієнти й інструменти були під рукою. Оскільки мус застигає вже за кілька хвилин при кімнатній температурі, діяти доведеться швидко.
Для випікання коржів замішують бісквітно-пісочне тісто. Глазур готують на основі вершкового масла, цукру й какао або з чорного шоколаду, розтоплюючи його на водяній бані.
Легкий ванільний мус, ароматні коржі та глазур із приємною шоколадною гірчинкою утворюють гармонійну композицію, що просто тане в роті.
Торт «Пташине молоко»: класичний рецепт
Щоб суфле вийшло повітряним і пористим, але водночас достатньо щільним, попередньо охолодіть білки — так кремова маса краще збиватиметься.
Інгредієнти
Для коржів: | |
Вершкове масло «Хуторок селянський», 73 % | 80 г |
Цукор | 80 г |
Яєчні жовтки | 3 шт. |
Борошно | 100 г |
Розпушувач | 0,3 ч. л. |
Сіль | дрібка |
Ванільний екстракт | 1 ч. л. |
Для суфле: | |
Яєчні білки | 3 шт. |
Агар-агар | 1 ч. л. |
Лимонна кислота | ¼ ч. л. |
Вода | 270 г |
Цукор | 430 г |
Вершкове масло «Хуторок селянський», 73 % | 180 г |
Згущене молоко | 80 г |
Ванільний екстракт | 1 ч. л. |
Для глазурі: | |
Чорний шоколад | 70 г |
Вершкове масло «Хуторок селянський», 73 % | 40 г |
Для прикрашання: | |
Чорний шоколад | 30 г |
Приготування
Випікаємо коржі
1. Для двох коржів діаметром 16 см збиваємо вершкове масло з цукром та ванільним екстрактом до утворення пишної світлої маси.
2. По черзі додаємо три жовтки, щоразу ретельно збиваючи суміш. Білки, що залишилися після розбивання яєць, ставимо в холодильник у глибокій посудині.
3. В окрему миску просіюємо борошно, додаємо розпушувач та дрібку солі, перемішуємо.
4. До суміші яєць та масла додаємо сухі інгредієнти. Збиваємо міксером до однорідності.
5. Кондитерське кільце діаметром 16 см ставимо на пергамент. Викладаємо половину тіста, рівномірно розподіляємо по поверхні.
6. Розігріваємо духовку до 180 °C. Ставимо тісто випікатися на 15 хвилин. Виймаємо підрум’янений корж із духовки та даємо охолонути.
Так само випікаємо другий корж.
Готуємо суфле
1. У велику каструлю наливаємо 270 г води, додаємо агар-агар. Перемішуємо та відставляємо.
2. В окремій мисці збиваємо вершкове масло та згущене молоко, додаємо ванільний екстракт.
3. Дістаємо з холодильника білки, додаємо до них дрібку лимонної кислоти.
4. Воду з агар-агаром доводимо до кипіння, висипаємо цукор та варимо сироп протягом 10–12 хвилин, поки він не буде тягнутися за вінчиком тоненькою ниткою.
5. Поки сироп досягає потрібної консистенції та температури (105–110 °C), збиваємо білки до стійкої піни.
6. Тоненькою цівкою вливаємо сироп до білків, продовжуючи збивати їх протягом двох хвилин. У процесі збивання об’єм маси повинен значно збільшитися.
7. Тепер до суміші білків та сиропу додаємо крем зі згущеного молока та масла. Збиваємо міксером на повільній швидкості. Суфле готове.
Формуємо торт
1. Беремо кільце для формування торта діаметром 18 см. Ставимо на картонну підкладку. Стінки кільця закриваємо ацетатною плівкою.
2. На дно викладаємо перший корж та заливаємо його половиною суфле.
3. Накриваємо суфле другим коржем та заливаємо рештою пишної білої маси. Ставимо в холодильник на дві години.
Готуємо глазур та прикрашаємо торт
1. Чорний шоколад та вершкове масло розтоплюємо на водяній бані. Перемішуємо до однорідності.
2. Теплу глазур виливаємо на верх торта й рівномірно розподіляємо по поверхні, тримаючи торт за підкладку й обережно повертаючи. Ставимо торт у холодильник на 15 хвилин.
3. Близько 30 г шоколаду ламаємо на шматочки та поміщаємо в цілий кондитерський мішок. Занурюємо в гарячу воду на кілька хвилин.
4. Витираємо мішок сухою серветкою та зрізаємо кінчик. Виймаємо торт із холодильника й малюємо довільні візерунки.
Відрізаємо шматочок і насолоджуємося фантастично ніжним смаком повітряного десерту!