Унікальні властивості молочної сироватки
НазадМабуть, нікому не спаде на думку оскаржити корисний вплив молочних продуктів на здоров’я людини. Коли мова торкається сироватки, то беззаперечно стають зрозумілими всі переваги цього продукту молокопереробки, який містить в собі більше, ніж 200 мікроелементів, вітамінів та життєво важливих речовин, які при щоденному вживанні компенсують 2/3 добової потреби організму в кальції, 1/2 — в калії, 80% — увітаміні В2, 1/3 — у вітамінах В1, В6, В12.
Споконвіку сироватка вважалась цілющою. Її лікувальні властивості були відкриті ще стародавніми греками, які багато часу приділяли своїй зовнішності та прагнули до здорового способу життя. А у XVIII столітті були відкриті спеціалізовані медичні заклади, в яких лікування проводилось лише з вживанням сироватки, яку прописували до 4-х літрів на добу. З плином часу склад і життєдайні можливості цього продукту не змінились, тому і сьогодні багато людей шукають порятунку і вирішення своїх проблем саме у сироватці. Її користь доведена у лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної та ендокринної систем, органів сечовипускання та кровотворення.
Жінки всього світу використовують молочну сироватку у косметичних цілях, створюючи на її основі живильні маски, ванночки, примочки та коктейлі, які сприяють росту та відновленню клітин організму, виведенню шлаків та токсинів, налагодженню процесів обміну речовин. Доведений позитивний ефект при виведенні пігментних плям, ластовиння та шкірного вугрового висипу. Великою перевагою цих косметичних засобів є природність та натуральність сировини, відсутність штучних компонентів, що роблять їх безпечними для людини. Вже більше двох тисячоліть молочна косметологія спирається на славнозвісні рецепти «ванн Клеопатри», які ґрунтувалися на базі сироватки з додаванням різноманітних ароматичних масел. Такі ванни допомагали позбутися зароговівшої шкіри, розправити зморшки, зміцнити волосся.
Сироватку використовують як ключовий компонент для приготування дитячого харчування, адже її хімічний склад максимально наближений до складу материнського молока. Саме в ній збалансований оптимальний обсяг жирів, білків та вуглеводів, який не перевантажує чутливу дитячу систему травлення та допомагає впоратись з надмірним газоутворенням і дисбактеріозом, а також стимулює захисні функції організму.
Крім того, до складу сироватки входять амінокислоти, що сприяють виробленню гормону радості — серотоніну, який керує багатьма процесами в організмі, знижуючи дратівливість і підвищуючи больовий поріг. Тому склянку сироватки рекомендують при розладах нервової системи та депресії.
Сироватка — це унікальний продукт, який по праву можна назвати життєдайним еліксиром молодості та здоров’я, краси та неперевершеності. Про користь молочної сироватки можна говорити дуже багато, але на ряду з усіма перевагами та корисними властивостями вона має один недолік — при індивідуальній непереносимості компонентів молока, вживання сироватки недопустиме.