Укр
Телефон гарячої лінії
0 800 50 17 72

Подумати тільки: порція прохолодного смаколика під назвою морозиво з’їдається у світі кожні три секунди! А ви коли-небудь задумувалися, де і як з’явився цей десерт?

Швидко й цікаво ви можете про це дізнатися у спеціально розробленому для компанії «Рудь» інформаційно-пізнавальному ролику. Протягом 363 секунд ви побуваєте у кількох епохах розвитку холодного десерту. Розпочнеться шестихвилинна мандрівка у Стародавньому Китаї, де й був уперше приготовлений десерт-прародич морозива… Яскравий анімаційний ролик сподобається і дітям: запасайтеся морозивом і переглядайте разом!

Китайці як «батьки» першого рецепта морозива

Повертаючись до сказаного, у Стародавньому Китаї у ІІІ ст. до н. е. прохолодні десертні страви вперше почали готувати для імператорів.  Поєднання снігу, льоду і шматочків апельсина, лимона й зерен граната їм подавали як десерт після ситної трапези.

Пройшло кілька сотень років, і китайці вирішили вдосконалити рецепт. Для цього лід і сніг вони змішали з молоком. І так навчилися готувати дуже складний заморожений десерт — вже значно подібніший до сучасного морозива. До нього входило аж три види молока: буйволине, коров'яче та козине.

Їх змішували з подрібненим рисом і підігрівали. Прокислу суміш підсолоджували, додавали борошно для згущення і камфору для аромату.

Олександр Македонський — великий любитель холодного десерту

Секрет приготування свого «морозива» китайці тримали строго в секреті. Але через активні торговельні зв'язки держави у IV ст. до н. е. таємниця стала відомою на Аравійському півострові, у Персії та Індії.

Десертом, зробленим із суміші снігу та солодких фруктів, перські вельможі пригостили Олександра Македонського — найвідомішого полководця того часу. Він дуже не любив спекотні дні, а тому морозиво, що так приємно і смачно освіжало, надзвичайно припало йому до душі.

Македонський був переконаний, що у спеку морозиво надає сили, тому радив їсти його кожному воїну. Солдати уподобали десерт не менше, ніж командир, й почали додавати до нього мед і вино. До речі, лід для десерту доставлявся цікавим способом: це робили раби, виконуючи спеціальну естафету.

Як готували морозиво у Греції та Римі?

У Стародавніх Греції та Римі теж їли морозиво.  Спосіб приготування десерту практично нічим не відрізнявся від того, який застосовували китайці. Морозиво тут робили, змішуючи сніг та молоко або фруктовий сік. А римський рецепт передбачав ще також додавання меду.

Із занепадом Римської імперії про морозиво надовго забули. Хоча в країнах Сходу лід та сніг і далі використовували для приготування заморожених десертів.

Нова історія морозива у країнах Європи

Пройшло ціле тисячоліття перед тим, як про морозиво нарешті стало відомо європейцям. Відтоді розпочалася абсолютно нова історія холодного десерту, пов’язана з удосконаленням рецептів морозива і вигадуванням його нових форм.

Італія

У 1295 році венеціанський купець і мандрівник Марко Поло привіз на батьківщину, в Італію, рецепт замороженого чаю з додаванням фруктів. Спочатку новий рецепт зацікавив італійців, але все одно не став улюбленим. Й уже в XVI ст. вони вирішили його дещо змінити й почали змішувати й заморожувати разом із фруктами не чай, а молоко.

А згодом італійцям вдалося розробити ще складніший рецепт.  Морозиво, приготовлене за ним, було дуже схоже на сучасне.

Технологія приготування була надзвичайно трудомістка. Яйця, молоко та цукор змішували в окремій ємності. Далі брали велику посудину і наповнювали її льодом та сіллю. У неї ставили молочну суміш, яку потрібно було постійно збивати. Як тільки лід розтавав, талу воду зливали й додавали нову партію криги. Дії повторювали доти, доки маса охолодиться і набуде однорідної консистенції. Тож така робота займала кілька годин.

Цю технологію приготування морозива італійці тримали в секреті й успішно користувалися нею протягом кількох століть.

Франція

Наступними, хто дізнався про морозиво, були французи. Завдячують вони цим Катерині Медічі.

Без перебільшення, у Франції у десерт просто закохалися і відразу ж перейняли його рецепт в італійців. Французькі кухарі почали безперервно над ним експериментувати. І результатом їхніх зусиль став той факт, що Франція визнана батьківщиною знаменитого пломбіру.

Назва пов'язана з містечком Пломб’єр-ле-Бен, де навчилися готувати морозиво з молока, вершків, яєчних білків та вершкового масла.

У XVII ст. в Парижі Франческо Прокопіо ді Кольтеллі відкрив перше кафе морозива.  З цього часу продукт перестав бути десертом для еліти й став загальнодоступним. Заклад був дуже популярним. Його відвідували відомі люди: Дені Дідро, Жан-Жак Руссо, Оноре де Бальзак, Віктор Гюго…

Експерименти з морозивом у США

У 1625 році, коли внучка Катерини Медічі одружилася з королем Карлом І, історія повторилася і про секрет приготування морозива дізналися в Англії. Згодом з переселенцями країни десерт перекочував у США.

Сполученим Штатам належить велика роль в історії розвитку морозива. Зокрема, велика заслуга американців в тому, що вони запустили першу лінію конвеєрного виробництва десерту. А також вигадали для морозива вафельні стаканчики та ріжки.

У США вперше з’явилося і таке популярне морозиво-ескімо в шоколадній глазурі.  Його автор — Крістіан Кент Нельсон. Створити таке морозиво йому допомогла випадковість. Нельсон був власником кондитерської лавки. І коли одного разу його маленький покупець довго сумнівався, що обрати — морозиво чи шоколадку, кондитер подумав, а чому б не об’єднати ці два найулюбленіші дитячі смаколики? Нове морозиво він назвав «Пиріжок ескімоса».

Як морозиво потрапило в Україну?

Насправді на території нашої країни про морозиво знали ще за часів Київської Русі. Проте це був десерт, що абсолютно відрізнявся від тих, про які йшлося вище.

На Масницю українські господині готували таке «морозиво»: змішували сир, сметану, яйця, цукор та родзинки. З отриманої маси ліпили казкові фігурки, тварин і птахів. Вироби виставляли на мороз, і вже на наступний день діти із задоволенням їли смачне морозиво.

Надалі історія українського морозива була тісно пов’язана з Радянським Союзом. У 1936 році на його території відкрили великий завод, перейнявши американську технологію виготовлення морозива та закупивши у США необхідне обладнання.

Невдовзі фабрики морозива з’явилися в Одесі, Харкові, Києві, Полтаві, Севастополі, Ялті. Із проголошенням незалежності України галузь виробництва морозива продовжувала розвиватися.

Сьогодні країна успішно випускає морозиво для українських і закордонних споживачів. А незмінним лідером у цій справі залишається компанія «Рудь»!

Читайте також
2019-04-25T11:54:55+03:002019-06-20T16:32:01+03:00Подумати тільки: порція прохолодного смаколика під назвою морозиво з’їдається у світі кожні три секунди! А ви коли-небудь задумувалися, де і як з’явився цей десерт? Швидко й цікаво ви можете про це дізнатися у спеціально розробленому для компанії «Рудь» інформаційно-пізнавальному ролику. Протягом 363 секунд ви побуваєте у кількох епохах розвитку холодного
Підпишіться на розсилку
Дякуємо!
Перший дайджест — уже скоро.

Дізнавайтеся першими про події з життя компанії, а також цікаві акції, смачні новинки, корисні статті та рецепти.