Смажені карасі у сметані
НазадОпис страви
Смажені карасі у сметані належать до традиційної української кухні. Кожна родина має свій фірмовий рецепт приготування річкової риби. Хтось полюбляє карасиків, запечених у духовці, а хтось — піджарює на сковорідці до хрумкої скоринки.
Щоб зберегти неймовірний аромат та солодкуватий присмак карасів, приготуйте їх за нашим рецептом із мінімумом добавок. Найпікантнішою серед них буде сметана! А щоб вона не розтеклася поверхнею риби й добре її просочила, обирайте для страви невеликих, трохи більших за долоню карасів.
Найсмачніші смажені карасі у сметанному соусі
Річкові смажені карасі у сметані на пательні та в духовці. Простий рецепт для сімейної вечері
Інгредієнти
Карасі | 6 шт. |
Сметана ТМ «Рудь», 21 % | 300 г |
Масло вершкове «Хуторок селянський» ТМ «Рудь», 73 % | 50 г |
Борошно | 100 г |
Рослинна олія | 100 г |
Сіль | за смаком |
Перець | за смаком |
ПРИГОТУВАННЯ
Етап № 1
Беремо невеликі карасики з орієнтовною вагою по 150 г. Ретельно чистимо від луски. Плавники можна зрізати, а можна залишити. Розрізаємо тушки карасів, вичищаємо нутрощі, акуратно видаляємо зябра. Промиваємо карасиків під проточною водою.
Етап № 2
Промиту рибу викладаємо на паперові рушники, які вберуть зайву воду. Це важливо, адже до непросушеної риби прилипне забагато борошна.
Етап № 3
У ступку висипаємо 0,5 чайної ложки солі та 7–10 горошин перцю. Ретельно розтираємо спеції та натираємо ними карасів. Викладаємо рибку на тарілку та залишаємо маринуватися протягом 20 хвилин.
Етап № 4
Ставимо пательню на середній вогонь, виливаємо рослинну олію та добре прогріваємо її. Замаринованих карасиків обвалюємо у пшеничному борошні та обсмажуємо по черзі до золотавої скоринки.
Етап № 5
Беремо форму для запікання, змащуємо її вершковим маслом. Викладаємо карасиків в один шар, щоб риба гарно пропеклася. Зверху на рибку викладаємо сметану. Жодних спецій додавати не варто. Залишаємо форму з рибою на 20 хвилин за кімнатної температури, щоб сметана рівномірно розподілилася між тушок.
Етап № 6
Розігріваємо духовку до 230 градусів та ставимо рибу запікатися на 30 хвилин. Цього часу достатньо, щоб карасі гарно пропеклися і вкрилися смачною золотавою скоринкою.
Етап № 7
Готові карасі викладаємо на велику тарілку та подаємо до столу. Прикрасити страву можна дрібно порізаною зеленню: кропом чи петрушкою.
Страву краще смакувати теплою, доки зберігається хрустка скоринка. На гарнір можна приготувати запечену картоплю або пюре з горошку. Смачного!