Львівський маковий пляцок
НазадОпис страви
Чашечка запашної львівської кави й розкішний маковий пляцок — що може бути смачнішим завершенням прогулянки Львовом?
Та навіть якщо ви за сотні кілометрів, приготовлені власноруч повітряні медові коржі, поєднані із соковитим яблучно-маковим бісквітом та ніжним сметанним кремом, допоможуть поринути в чарівну атмосферу старого міста… Де захоплено грає скрипка, історія сиплеться до ніг, а із затишних кав’ярень доносяться запаморочливі аромати…
Апетитний маковий пляцок дуже нагадує торт — великий, пишний, без зайвих прикрас, але надзвичайно красивий у розрізі. Жодне галицьке свято не обходиться без цього смачнючого десерту!
На Західній Україні кажуть: аби пляцок удався на славу, йому необхідно всміхатися чи співати веселі пісні. Тож заряджайтеся чудовим настроєм, готуйте найсмачніший пляцок-маківник родом зі Львова та радуйте оригінальною випічкою близьких.
А рецепт не підведе, адже в ньому — відбірна продукція ТМ «Рудь» та багаторічний досвід львівських кондитерів.
Львівський пляцок із маком та медом
Ароматний маковий пляцок — ідеальне частування до чаю, кави та глінтвейну.
Інгредієнти
Для макового коржа: | |
Мак | 125 г |
Яйця | 4 шт. |
Цукор | 150 г |
Солодкі яблука | 200 г |
Манка | 5 ст. л. |
Вершкове масло «Вологодське» 82,5 % | 75 г |
Розпушувач | 2 ч. л. |
Для медових коржів: | |
Яйця | 4 шт. |
Мед | 2 ст. л. |
Цукор | 180 г |
Сода | 1 ч. л. |
Борошно | 270 г |
Для крему: | |
Сметана ТМ «Рудь» | 700 г |
Цукор | 400 г |
Ванільний цукор | 15 г |
Для прикрашання: | |
Пісочне печиво | 200 г |
Кокосова стружка | 150 г |
Шоколадний топінг | 60 г |
Приготування
Випікаємо медові коржі
1. У глибоку посудину розбиваємо чотири яйця та додаємо цукор. Збиваємо міксером до утворення пишної піни.
2. Мед злегка нагріваємо у мікрохвильовій печі, додаємо соду, перемішуємо. Медову масу з’єднуємо з яєчною. Додаємо просіяне борошно та замішуємо тісто.
3. Форму для випічки застеляємо пергаментом. Розігріваємо духовку до 180 °С. У форму наливаємо половину тіста й випікаємо медовий корж протягом 25 хвилин.
Із решти тіста випікаємо другий медовий корж.
Печемо маковий корж
1. Мак подрібнюємо у кавомолці. Змішуємо з манкою та розпушувачем.
2. Яйця з цукром збиваємо до утворення пишної піни. Додаємо до макової суміші.
3. Яблука очищаємо від шкірки, видаляємо серцевину й натираємо на дрібній тертці. З’єднуємо з маковою сумішшю та розм’якшеним вершковим маслом.
4. Виливаємо тісто у застелену пергаментом форму. Випікаємо маковий корж протягом 20 хвилин за температури 180 °С. Даємо охолонути.
Збиваємо крем та формуємо пляцок
1. Сметану з’єднуємо зі звичайним та ванільним цукром, збиваємо у блендері до утворення густого крему.
2. Перемащуємо коржі сметанним кремом. Маковий корж розміщуємо посередині. Вкриваємо кремом боки та верхівку макового пляцка.
3. Прикрашаємо торт подрібненим печивом, кокосовою стружкою та шоколадним топінгом.
Насолоджуємося!