Листковий пиріг із грибами та сиром
НазадОпис страви
Який неймовірний аромат заповнює дім, коли в духовці печеться цей дивовижний пиріг! Із рум’яного хрусткого тіста та пікантної грибної начинки, заправленої сметаною й тертим сиром.
Гармонійне поєднання компонентів робить страву надзвичайно соковитою та ніжною. А якщо додасте до грибного фаршу ще й печену картоплю чи варені яйця, випічка вийде ще більш насиченою та запашною.
За основу цього пирога береться листкове тісто. Його можна приготувати самостійно, та якщо не плануєте надовго затримуватися на кухні, використайте зручну заготовку від ТМ «Рудь». Під час випікання наше апетитне листкове тісто вкривається спокусливою золотавою скоринкою, а всередині — лишається м’яким і повітряним.
Приготуйте духмяний грибний пиріг на обід чи вечерю — такою смакотою залюбки поласують і домашні, і гості. А якщо зробите страву в порційних формах та візьмете з собою для перекусу — ситість на кілька годин вам гарантована.
Відкритий домашній пиріг із листкового тіста, шампіньйонів та сиру
Чудова основа для начинки грибного пирога — шампіньйони. В осінній сезон їх можна замінити білими грибами, лисичками чи опеньками. Та якщо шампіньйони можна одразу відправляти на сковорідку, то лісові гриби перед обсмажуванням необхідно ще відварити.
І наостанок — маленький секрет: грибний пиріг не варто приправляти великою кількістю спецій, адже основний компонент — вже достатньо насичений та пряний. Класика — чорний мелений перець і пучок свіжої зелені.
Інгредієнти
Заморожене листкове тісто ТМ «Рудь» | 600 г |
Шампіньйони різані ТМ «Рудь» | 400 г |
Цибуля ріпчаста | 200 г |
Твердий сир | 200 г |
Сметана ТМ «Рудь» | 180 г |
Яйця | 1 шт. |
Сіль, перець | за смаком |
Вершкове масло «Хуторок селянський», 73 % | 30 г |
Прованські трави | за смаком |
Свіжа петрушка | пучок |
Приготування
1. Розморожуємо листкове тісто ТМ «Рудь», викладаємо на пергамент, розкачуємо. Разом із пергаментом переносимо у форму для випікання. Проколюємо основу пирога виделкою в декількох місцях та формуємо бортики, щільно притискаючи тісто до стінок.
Беремо кухонні ножиці та обрізаємо зайве тісто, що виступає над формою. Ставимо заготовку в холодильник.
2. Цибулю очищуємо від лушпиння, промиваємо в холодній воді та нарізаємо кільцями. Розігріваємо сковороду, розтоплюємо вершкове масло та пасеруємо цибулю протягом п’яти хвилин до прозорості.
3. Додаємо шампіньйони. У процесі смаження гриби виділяють сік, тож тримаємо їх на вогні близько 15 хвилин — до повного випаровування рідини. Підсмажені гриби солимо та перчимо.
4. У глибокій посудині збиваємо яйце, сметану, дрібку солі та прованські трави. На грубій тертці натираємо 100 г сиру, додаємо до заливки.
5. Розігріваємо духовку до 200 °C. Виймаємо форму з листковим тістом із холодильника та ставимо випікатися протягом 10 хвилин.
6. На злегка запечену основу пирога викладаємо шампіньйони з цибулею. Заливаємо гриби сумішшю сметани, яєць та сиру.
7. Випікаємо пиріг за температури 180 °C протягом 30 хвилин. За п’ять хвилин до готовності натираємо сир, що залишився, змішуємо з подрібненою зеленню та посипаємо верхівку пирога.
Розрізаємо готовий пиріг, кличемо домашніх та насолоджуємося до останнього шматочка!