Паска: класична та сирна - Рецепт
НазадОпис страви
Паска — традиційна святкова страва Великодня. Повітряний золотистий великодній хліб є обов'язковим атрибутом торжества. Кожна господиня випікає його за своєю унікальною «формулою», а ми ж поділимося з вами двома рецептами: класичної та сирної паски.
Рецепт класичної паски
Для випікання пасок використовуються спеціальні формочки. Важливо, щоб під час випікання у будинку були спокій і тиша. Процес затяжний, але аромат свіжовипеченої паски наповнює дім атмосферою свята.
Інгредієнти
Родзинки | 250 г |
Борошно | 1 кг |
Молоко ТМ «Рудь» | 450 мг |
Яйця | 7 шт. |
Сухі дріжджі | 50 г |
Вершкове масло ТМ «Рудь» | 250 г |
Цукор | 250 г |
Цукор ванільний | 1 ч. л. |
Сіль | 1/2 ч. л. |
Приготування
Етап №1
Готуємо опару. Гріємо молоко, додаємо дріжджі та половину борошна, розмішуємо до отримання однорідної маси. Накривши рушником, поміщаємо у тепле місце.
Етап №2
Розділяємо білки й жовтки. До жовтків додаємо і перетираємо два види цукру, а до білків — сіль, збиваємо до утворення піни.
Етап №3
Коли
опара збільшилась удвічі, спочатку
вливаємо жовтки з цукром і перемішуємо.
Далі — змішуємо з розм'якшеним маслом.
Наступні —
білки з сіллю. Утворену масу добре
перемішуємо.
Етап №4
Додаємо залишки борошна та починаємо місити тісто. Воно виходить м'яким та не прилипає до рук. Залишаємо накрите тісто на 30 хвилин у теплому місці.
Етап №5
На 20 хвилин замочуємо родзинки і, зливши з них воду, додаємо в тісто. Перемішуємо.
Етап №6
Формочки змащуємо маслом. Викладаємо тісто на 1/3 висоти і залишаємо підійматись.
Етап №7
Розігріваємо духовку, випікаємо 35–40 хвилин при 180 градусах.
Виймаємо та прикрашаємо.
Сирна паска без випікання
Спробуйте до Великодня приготувати паску із сиру у вигляді пірамідки. Рецепт дуже простий, адже не потрібно випікати тісто. Для сирної паски вам знадобиться формочка та марля.
Інгредієнти
Сир ТМ «Рудь» | 500 г |
Яєчні жовтки | 4 шт. |
Сметана ТМ «Рудь» | 450 мг |
Цукор | 100 г |
Вершкове масло ТМ «Рудь» | 100 г |
Цукор ванільний | 1 ч. л. |
Родзинки | 90 г |
Горішки (будь-які) | 50 г |
Приготування
Етап №1
Замочивши
родзинки окропом, залишаємо на 20 хвилин.
Зливаємо воду та висушуємо їх.
Етап №2
Сир продавлюємо через сито (також можна використовувати блендер чи прокручувати через м'ясорубку).
Етап №3
Додаємо до нашого сиру змішану з ванільним та простим цукром сметану. Цукор має розчинитися.
Етап №4
Утворену масу добре перемішуємо з розм'якшеним вершковим маслом.
Етап №5
Насипаємо горішки та родзинки (за бажанням також можна додати курагу, цукати чи чорнослив). Перемішуємо.
Етап №6
Формочку для паски ставимо на тарілочку, зсередини вистеляємо марлю, викладаємо масу та складаємо кінці марлі поверх формочки.
Етап №7
Придавлюємо чимось важким та на добу ставимо в холодильник.
Етап №8
Обережно знімаємо марлю та прикрашаємо.
Смачного!