Пиріг зі шпинатом
НазадОпис страви
Вирощувати шпинат першими почали китайці, що вважали його «еліксиром молодості». А от рецепт приготування пирога зі шпинатом придумали греки. У них ця страва відома під назвою спанакопіта. Мабуть, немає жодної грекині, яка не готувала б страви зі шпинатом. Там цю рослину вирощують у небачених кількостях. Це й не дивно, адже шпинат надзвичайно багатий на вітаміни та макроелементи. 100 г з'їденого шпинату — це добова норма вітамінів А, С та групи В.
Простий рецепт пирога зі шпинатом
Якщо раптом до вас мають нагрянути несподівані гості, а часу на приготування смаколиків зовсім немає, пиріг зі шпинатом — смачне і корисне частування.
Інгредієнти
Вода | 2 склянки |
Сухі дріжджі | 1 пакетик |
Борошно | 700 г |
Цукор | 1 ст. ложка |
Олія | 1/3 склянки |
Сіль | ½ ч. ложки |
Цибуля | 1 шт. |
Шпинат ТМ «Рудь» | 1 пачка |
ПРИГОТУВАННЯ
Етап №1
Приготування пирога зі шпинатом починаємо із замішування тіста. Вміст пакетика з дріжджами висипати у посудину, додати півсклянки теплої води та 1 чайну ложку цукру. Ретельно перемішуємо та залишаємо на деякий час. Потім виливаємо у суміш воду, що залишилася, олію, висипаємо цукор та додаємо дрібку солі. Знову ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси. Залишилося лише додати борошно. Тісто для пирога зі шпинатом потрібно добре вимісити, після чого поставити у тепле місце не менше ніж на годину.
Етап №2
Тепер саме час взятися за приготування начинки для пирога. Очищаємо цибулю від лушпиння і добре промиваємо її під проточною водою. Подрібнюємо на маленькі кубики. На сковорідку виливаємо невелику кількість рослинної олії (близько 70 мл), викладаємо цибулю і пасеруємо. Далі додаємо шпинат і готуємо начинку до тих пір, поки рідина повністю не випарується, а шпинат не зменшиться в об'ємі. Не забуваємо час від часу помішувати. Наприкінці приготування солимо і перчимо начинку для пирога за смаком. Добре перемішуємо і вимикаємо вогонь.
Етап №3
Тісто розділяємо на дві рівні частини та розкачуємо. Перед випіканням форму потрібно вистелити папером. Тепер викладаємо на неї частину тіста. Додаємо начинку. Накриваємо пиріг другим розкачаним колом тіста та з'єднуємо краї пальцями.
Етап №4
Випікаємо у попередньо розігрітій до 180 °C духовій шафі. Через 40 хвилин дістаємо духмяний пиріг та смакуємо разом із родиною корисною і смачною стравою!
Відкритий пиріг зі шпинатом та сиром
Інгредієнти
Шпинат | 400 г |
Яйце куряче | 2 шт. |
Молоко ТМ «Рудь» | ½ склянки |
Сир фета | 2 ст. ложки |
Сир твердий | 100 г |
Борошно | 150 г |
Масло вершкове ТМ «Рудь» | 100 г |
Сметана ТМ «Рудь» | 2 ст. ложки |
Олія рослинна | 1 ст. ложка |
Сіль та перець | за смаком |
ПРИГОТУВАННЯ
Етап №1
Беремо одну столову ложку вершкового масла і розтоплюємо на сковорідці. Викладаємо шпинат і готуємо його до тих пір, поки листя не розм'якне.
Етап №2
Щоб приготувати заливку, розбиваємо яйця, додаємо до них півсклянки молока, сир фета та попередньо натертий твердий сир. Масу перемішуємо, додаємо спеції — сіль та перець. Висипаємо шпинат і знову добре перемішуємо.
Етап №3
До борошна додаємо подрібнене масло та сметану. Замішуємо тісто для пирога. Розкачуємо та викладаємо у форму для випікання. Оскільки наш пиріг зі шпинатом та сиром буде відкритим, викладаючи тісто, потрібно зробити невисокі «бортики». Залишилося лише вилити начинку.
Етап №4
Випікати пиріг зі шпинатом та сиром потрібно у попередньо розігрітій до 170 °C духовці близько 40 хвилин. Нехай смакує!
Пиріг з начинкою зі шпинату і сьомги
Для любителів рибних страв пиріг зі шпинатом і сьомгою — чудовий варіант солоної випічки. З готовим листковим тістом приготування пирога займає мінімум часу і зусиль.
Інгредієнти
Сьомга | 500 г |
Сир | 300 г |
Шпинат | 200 г |
Вершкове масло | 1 ст. ложка |
Яйце | 1 шт. |
Сіль та перець | за смаком |
Листкове тісто ТМ «Рудь» | 500 г |
ПРИГОТУВАННЯ
Етап №1
Вершкове масло розтоплюємо на сковорідці та протягом 5 хвилин обсмажуємо шпинат. Викладаємо його на тарілку та даємо трохи охолонути.
Етап №2
Філе сьомги потрібно добре промити та порізати на невеликі шматочки, додати спеції. Шпинат перемішати із сиром.
Етап №3
Частину тіста викладаємо на деко, вистелене папером для випікання. Додаємо начинку зі шпинату та сиру, зверху викладаємо шматочки сьомги. Накриваємо пиріг другим листом тіста.
Етап №4
Випікати в попередньо розігрітій до 200 °C духовці. Вже через півгодини пиріг зі шпинатом і сьомгою готовий. Можна смакувати!