Факти про вершкове масло
Назад
Чи часто до вашого
споживчого кошика потрапляє вершкове
масло?
Коли
воно є у холодильнику, — ви маєте
універсальний продукт для безлічі
страв. Масло додає особливого смаку
випічкам, кашам, засмажкам. Можна й
просто намастити його на хліб — вийде
смачний бутерброд до вранішньої кави.
Як і раніше, сьогодні
масло використовують не лише як продукт
харчування: часто із нього готують
засоби, що полегшують симптоми простуди.
Але
чому все частіше з'являються сумніви
щодо користі цього продукту? Чи правда,
що він шкідливий, або ж це лише міф?
Дізнаємося разом, а ще — розглянемо, які існують види та правила
вибору якісного масла.
Види масла та їхні особливості
Масло складається з молочного жиру, часток води та молочних білків. Виготовляється воно з коров'ячого молока або ж із продуктів його переробки.
Існує декілька
видів вершкового масла. Визначають їх
відповідно до двох критеріїв: масової
частки жиру та технологічних особливостей.
Так,
масова частка жиру
бутербродного
масла становить від 61,5 % до 72,4 %. У
селянському
— частка жиру збільшується до 79,9 %.
Вершкове
масло класу екстра
має
жирність від 80 % до 85 %. А у
пряженому
маслі масова частка жиру повинна
становити не менше 99 %.
Зважаючи на технологічні особливості, масло поділяють на такі види:
- Солодковершкове (солоне та несолоне), яке виготовляється з натуральних пастеризованих вершків.
- Кисловершкове (солоне та несолоне): його виробляють з квашених пастеризованих вершків.
Користь і шкода від вершкового масла
Чи
чули ви подібні твердження: вершкове
масло жирне, містить багато холестерину,
а тому дуже шкідливе?
Насправді ж, будь-який продукт може
погано вплинути на організм, якщо вживати
його неправильно й у надмірній кількості.
Їсти вершкове
масло можна хоч щодня, але в міру: воно
не лише не принесе вам шкоди, а й збагатить
організм корисними елементами!
Вершкове масло
містить такі вітаміни, як А, С, D і E.
Вітамін
A
відповідає за зір та сприяє покращенню
стану слизової шлунка, C
— корисний для судин, D
— регулює роботу нервової системи, а Е
— запобігає «старінню» клітин. Крім
того, в комплексі ці вітаміни позитивно
впливають на шкіру, нігті, волосся, що
особливо важливо для жінок.
Також масло
прискорює одужання під час застуди та
поліпшує розумову діяльність.
А що з холестерином?
Зазначимо важливу деталь: хоч ця речовина
сама виробляється в нашому організмі,
але важливо отримувати невелику її
кількість і ззовні. Бо холестерин
необхідний для нормальної роботи клітин
та формування гормонів.
Отож, думки про
шкоду вершкового масла — невиправдані.
Масло корисне, але, звичайно, якщо ним
не зловживати.
П’ять правил вибору якісного масла
Холодильники супермаркетів заповнені різними видами масла: у великій і маленькій упаковці, з різним відсотком жирності, з ароматизаторами і без. У такому розмаїтті легко розгубитися та ще легше — обрати неякісний продукт. Тому ми поділимось з вами п’ятьма правилами, які допоможуть вам обрати справжнє масло.
Правило перше. Зверніть увагу на ціну
Хороше масло не може бути дешевим.
Правило друге. Дізнайтеся, хто виробник
...І зупиніть свій вибір на вершковому маслі від відомої торгової марки. Якщо продукт виготовлений «Житомирським маслозаводом» будьте певні: це масло зроблене за інноваційними технологіями та відповідно до найвищих стандартів якості, без консервантів та ароматизаторів.
Правило 3. Подивіться на жирність
Якщо масова частка жиру в маслі становить менше ніж 60 % — це підробка.
Правило 4. Оцініть колір і запах
Справжнє вершкове масло має однорідну консистенцію, насичений білий або жовтий колір і приємно пахне молоком.
Правило 5. Поекспериментуйте
1. Киньте масло на
пательню: воно має кипіти, а не пінитись.
2. Залиште масло
на 20 хвилин при кімнатній температурі.
Якщо на ньому з'являться крапельки води,
це — підробка.
3. Спробуйте нарізати
масло після того, як дістанете з морозилки:
хороше — відколюється.
Їжте масло на здоров'я!