Лікбез із морозива
НазадМорозивом так приємно охолодитися влітку! Й діти, й дорослі обожнюють цей продукт. А ось їсти його в холодну пору року для нас незвично. Але ж полите топінгом і прикрашене шматочками шоколаду морозиво — такий по-справжньому «затишний» осінньо-зимовий десерт!
Попри численні міфи морозиво — дуже корисний продукт. У ньому містяться необхідні для організму повноцінні білки, кальцій, фосфор, вітамін А. Ще доведено, що морозиво поліпшує настрій, сприяючи виробленню серотоніну — гормону радості.
А чи знаєте ви, які види морозива існують, із чого його виготовляють, яка інформація обов’язково повинна бути на упаковці продукту й про що розповість його смак і зовнішній вигляд? Нумо розберемося!
Стандарти виробництва
З метою впорядкування вимог до виробництва морозива Держпотребстандарт України затвердив три національні стандарти на морозиво, які набули чинності 1-го січня 2008 року:
- ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір»;
- ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід»;
- ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини».
Стандарти допомагають споживачу краще орієнтуватися серед видів морозива й розуміти, чим вони відрізняються.
ДСТУ 4733:2007
Цей стандарт контролює якість молочного та вершкового морозива, а також пломбіру. Виготовляються вони виключно з молока й продуктів його переробки з/без натуральних наповнювачів, харчових добавок, ароматизаторів.
Вміст жиру в молочному морозиві становить від 0,5 до 7,5 %, у вершковому — від 8 до 11,5 %, а в пломбірі — 12–20 %.
ДСТУ 4734:2007
Поширюється на чотири види морозива:
- Плодово-ягідне. Виготовляється з плодово-ягідної сировини з додаванням цукрового сиропу.
- Сорбет. Виготовляється на основі цукрового сиропу з натуральними ароматизаторами й барвниками.
- Морозиво-лід (або заморожений сік). В його основі — фрукти, ягоди, чай, кава, какао, натуральні барвники та ароматизатори.
- Шербет — плодово-ягідне морозиво або лід, які виробляють із додаванням молочного, вершкового морозива або пломбіру, а також морозива з комбінованим складом сировини.
Що на упаковці?
Обравши для себе певний вид морозива, необхідно звернути увагу на його упаковку. На ній повинні бути зазначені:
- назва та повна адреса виробника;
- маса нетто;
- калорійність та поживна цінність із зазначенням кількості білків, вуглеводів і жирів на 100 грамів продукту;
- склад ріжка;
- номер партії, умови зберігання та кінцева дата споживання або дата виробництва.
На смак і запах
Смак і запах морозива повинні бути «чистими», характерними для цього продукту, а структура — однорідною, без відчутних частинок цукру, льоду й сухих молочних продуктів.
Вибирайте ретельно й насолоджуйтеся якісним морозивом!