Укр
Телефон гарячої лінії
0 800 50 17 72

Морозивом так приємно охолодитися влітку! Й діти, й дорослі обожнюють цей продукт. А ось їсти його в холодну пору року для нас незвично. Але ж полите топінгом і прикрашене шматочками шоколаду морозиво — такий по-справжньому «затишний» осінньо-зимовий десерт!

Попри численні міфи морозиво — дуже корисний продукт. У ньому містяться необхідні для організму повноцінні білки, кальцій, фосфор, вітамін А. Ще доведено, що морозиво поліпшує настрій, сприяючи виробленню серотоніну — гормону радості.

А чи знаєте ви, які види морозива існують, із чого його виготовляють, яка інформація обов’язково повинна бути на упаковці продукту й про що розповість його смак і зовнішній вигляд? Нумо розберемося!

Стандарти виробництва

З метою впорядкування вимог до виробництва морозива Держпотребстандарт України затвердив три національні стандарти на морозиво, які набули чинності 1-го січня 2008 року:

  • ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір»;
  • ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід»;
  • ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини».

Стандарти допомагають споживачу краще орієнтуватися серед видів морозива й розуміти, чим вони відрізняються.

ДСТУ 4733:2007

Цей стандарт контролює якість молочного та вершкового морозива, а також пломбіру. Виготовляються вони виключно з молока й продуктів його переробки з/без натуральних наповнювачів, харчових добавок, ароматизаторів.

Вміст жиру в молочному морозиві становить від 0,5 до 7,5 %, у вершковому — від 8 до 11,5 %, а в пломбірі — 12–20 %.

ДСТУ 4734:2007

Поширюється на чотири види морозива:

  • Плодово-ягідне. Виготовляється з плодово-ягідної сировини з додаванням цукрового сиропу.
  • Сорбет. Виготовляється на основі цукрового сиропу з натуральними ароматизаторами й барвниками.
  • Морозиво-лід (або заморожений сік). В його основі — фрукти, ягоди, чай, кава, какао, натуральні барвники та ароматизатори.
  • Шербет — плодово-ягідне морозиво або лід, які виробляють із додаванням молочного, вершкового морозива або пломбіру, а також морозива з комбінованим складом сировини.

Що на упаковці?

Обравши для себе певний вид морозива, необхідно звернути увагу на його упаковку. На ній повинні бути зазначені:

  • назва та повна адреса виробника;
  • маса нетто;
  • калорійність та поживна цінність із зазначенням кількості білків, вуглеводів і жирів на 100 грамів продукту;
  • склад ріжка;
  • номер партії, умови зберігання та кінцева дата споживання або дата виробництва.

На смак і запах

Смак і запах морозива повинні бути «чистими», характерними для цього продукту, а структура — однорідною, без відчутних частинок цукру, льоду й сухих молочних продуктів.

Вибирайте ретельно й насолоджуйтеся якісним морозивом!

Читайте також
2016-01-12T15:40:49+02:002018-08-23T15:58:46+03:00Морозивом так приємно охолодитися влітку! Й діти, й дорослі обожнюють цей продукт. А ось їсти його в холодну пору року для нас незвично. Але ж полите топінгом і прикрашене шматочками шоколаду морозиво — такий по-справжньому «затишний» осінньо-зимовий десерт! Попри численні міфи морозиво — дуже корисний продукт. У ньому містяться необхідні
Підпишіться на розсилку
Дякуємо!
Перший дайджест — уже скоро.

Дізнавайтеся першими про події з життя компанії, а також цікаві акції, смачні новинки, корисні статті та рецепти.