Easter bread: classic and cheese recipe
BackDESCRIPTION OF THE DISH
Паска — традиційна святкова страва Великодня. Повітряний золотистий великодній хліб є обов'язковим атрибутом торжества. Кожна господиня випікає його за своєю унікальною «формулою», а ми ж поділимося з вами двома рецептами: класичної та сирної паски.
Рецепт класичної паски
Для випікання пасок використовуються спеціальні формочки. Важливо, щоб під час випікання у будинку були спокій і тиша. Процес затяжний, але аромат свіжовипеченої паски наповнює дім атмосферою свята.
Ingredients
Родзинки | 250 г |
Борошно | 1 кг |
Молоко ТМ «Рудь» | 450 мг |
Яйця | 7 шт. |
Сухі дріжджі | 50 г |
Вершкове масло ТМ «Рудь» | 250 г |
Цукор | 250 г |
Цукор ванільний | 1 ч. л. |
Сіль | 1/2 ч. л. |
Приготування
Готуємо опару. Гріємо молоко, додаємо дріжджі та половину борошна, розмішуємо до отримання однорідної маси. Накривши рушником, поміщаємо у тепле місце.
Розділяємо білки й жовтки. До жовтків додаємо і перетираємо два види цукру, а до білків — сіль, збиваємо до утворення піни.
Коли опара збільшилась удвічі, спочатку вливаємо жовтки з цукром і перемішуємо. Далі — змішуємо з розм'якшеним маслом. Наступні — білки з сіллю. Утворену масу добре перемішуємо.
Додаємо залишки борошна та починаємо місити тісто. Воно виходить м'яким та не прилипає до рук. Залишаємо накрите тісто на 30 хвилин у теплому місці.
На 20 хвилин замочуємо родзинки і, зливши з них воду, додаємо в тісто. Перемішуємо.
Формочки змащуємо маслом. Викладаємо тісто на 1/3 висоти і залишаємо підійматись.
Розігріваємо духовку, випікаємо 35–40 хвилин при 180 градусах.
Виймаємо та прикрашаємо.
Сирна паска без випікання
Спробуйте до Великодня приготувати паску із сиру у вигляді пірамідки. Рецепт дуже простий, адже не потрібно випікати тісто. Для сирної паски вам знадобиться формочка та марля.
Ingredients
Сир ТМ «Рудь» | 500 г |
Яєчні жовтки | 4 шт. |
Сметана ТМ «Рудь» | 450 мг |
Цукор | 100 г |
Вершкове масло ТМ «Рудь» | 100 г |
Цукор ванільний | 1 ч. л. |
Родзинки | 90 г |
Горішки (будь-які) | 50 г |
Приготування
Замочивши родзинки окропом, залишаємо на 20 хвилин. Зливаємо воду та висушуємо їх.
Сир продавлюємо через сито (також можна використовувати блендер чи прокручувати через м'ясорубку).
Додаємо до нашого сиру змішану з ванільним та простим цукром сметану. Цукор має розчинитися.
Утворену масу добре перемішуємо з розм'якшеним вершковим маслом.
Насипаємо горішки та родзинки (за бажанням також можна додати курагу, цукати чи чорнослив). Перемішуємо.
Формочку для паски ставимо на тарілочку, зсередини вистеляємо марлю, викладаємо масу та складаємо кінці марлі поверх формочки.
Придавлюємо чимось важким та на добу ставимо в холодильник.
Обережно знімаємо марлю та прикрашаємо.
Смачного!